top of page
Мала бела лента

ЗА РАКИЈА

Бел триаголник насочен надолу
About

Ракија е балкански фолк рок бенд со седиште во Бостон, кој ги спојува ромските (цигански) песни и танцовите мелодии со модерни рок влијанија. Нивниот уникатен звук е спој на традиционални мелодии, енергични ритми и привлечни куки кои ќе ве кренат на нозе. Емисиите во живо на Ракија се искуство кое мора да се види што ќе ве пренесе во поинаков свет на музика и култура.

Мало стакло што содржи ракија на сјајна црна маса, до традиционална бугарска ткаенина и роза со капки вода. Логото на Rakiya и URL-то на веб-локацијата се поставени на масата.

Дин Браун

Дин Браун свири балканска музика подолго отколку што сака да признае. Тоа беше негова идеја (ахем - „уметничка визија“) да ја започне Ракија, па тој заглави да ја заврши работата за да ја оствари. Сега тој може да свири со одлични музичари, што го одржува среќен и без проблеми. Дин свири и со бендовите Cambridge Folk Orchestra, Здравец, Balkan Fields, Far and Wide, Sladka и Shining Moon.

Dean Brown, guitarist for Rakiya
Colin Ferguson, keyboardist and accordion player in Rakiya

Колин Фергусон

Опкружен со музика и музичари уште од раното детство, Колин се вклучи во меѓународната фолк-музичка сцена во 1991 година кога му се придружи на оркестарот на ансамблот за народни танци Мандала. Оттогаш свирел во голем број меѓународни рекреативни народни ора бендови во областа Бостон. Снимките на кои тој се појавува вклучуваат Од нашата градина (со Здравец), Партали до Раценица (со Летечките домати) и Пасош во светот на музиката и танцот (со Бикостал бенд). Колин свири хармоника, клавијатура и дамбек со Ракија. Тој е исто така член на бендот Shining Moon од Бостон.

  • Twitter
  • Facebook

Хедер Ли

Хедер Ли започна да свири и да пее балканска музика со ансамблот за народни танци Мандала. Оттогаш, таа настапуваше со неколку бендови од областа Бостон, вклучувајќи ги Сладка, Диви Жени, Шининг Мун и Козите. Студирала глас кај меѓународно признатата пејачка Татјана Сарбинска. Хедер свири и гитара и бугарска тамбура.

,

Дневно, Хедер предава во независно училиште во МА Кембриџ.

Heather Lee, vocalist in Rakiya
Marnen Laibow-Koser, violinist in Rakiya

Марнен Лајбоу-Косер

Марнен свири музика за кантри танци од единаесетгодишна возраст. Како член на The Flying Romanos, тој имаше турнеи во Англија, Канада и Јапонија, а исто така свиреше за танци низ САД со други бендови, вклучувајќи ги The Moving Violations и Squeezology. Надвор од кантри-танцовиот свет, Марнен свири музика која се движи од јавански гамелан до опера. Тој се појави на сцените низ Европа со гитарскиот виртуоз Ричи Блекмор како член на ренесансниот-фолк-рок бенд Blackmore's Night, и често свири за музички театар и балет низ североистокот и на други места.

,

Марнен е активен и како композитор, со посебен интерес за камерните и вокалните дела; неговите композиции се достапни на http://www.marnen.org/composition.html.

  • Facebook
  • linkicon2
  • Twitter

Тим Мекнерни

Тим Мекнерни се занимава со бас гитара набргу откако дипломирал музика и компјутерски науки на Унион колеџот пред газилион години. Тој играше со Ракија повеќе од 20 години, каде што никогаш не прескокнал ниту еден непарен ритам. Тим има магистерски студии по медиумски уметности и наука од МИТ. На ден им помага на авионите да најдат добро место за паркирање.

  • Facebook
Tim McNerney, bassist in Rakiya
Grantley Smith, drummer in Rakiya

Грант Смит

Грант Смит е вклучен во многу светски музички, џез, класични и танц проекти во Бостон и Њујорк. Неговите театарски заслуги ги вклучуваат „The King Stag“ на Американскиот репертоар и „Шлемиел Првиот“, како и „Borscht Capades“ на Џоел Греј. Тој исто така е соработник на „Lounge Life“ на Триш Цибре. Г-дин Смит има глобална турнеја од Краков до Тајланд и Нов Зеланд. Има настапувано со Ицак Перлман, Јо-Јо Ма, Дон Бајрон, Виолент Фемс, Гарисон Кејлор и Џејн Ванг.

  • Facebook
  • linkicon2

Фото кредит: Primo Artists

bottom of page